Informatie over zonnepanelen.

Mag ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak?

 

  • ·         JA, kies een erkende installateur voor de veiligheid.
  • ·         Verzoek aan eigenaren met zonnepanelen om dit door te geven aan EVB.
  • ·         Verzoek aan eigenaren die zonnepanelen willen plaatsen dit door te geven aan EVB.
  • ·         Wat doorgeven (zowel als u ze al heeft en als u ze gaat aanschaffen):
    • o   Aantal panelen op tuinzijde, voorzijde en/of plat dak. 
    • o   Wattpiek per paneel
    • o   Vermogen.
    • o   Huisnummer.
  • Doorgeven aan info@exclusiefvastgoedbeheer.nl

Kan ik met een inductie plaat gaan koken of een laadpaal plaatsen?

  • Nee, nog niet.

Zie ook HHR van uw fase, artikel 13 c. Helaas kan ons netwerk dit niet aan, er wordt gezocht naar de mogelijkheden om de infrastructuur te verbeteren. Elke woning heeft nu maar één groep en kan maar 25 ampère stroom gebruiken. De installateurs Van Rhee en Akkerman, met veel opdrachten op het park, weten hiervan.

 

Wat gebeurt er als mensen toch meerdere groepen laten aanleggen?

Er gebeurt niet onmiddellijk iets als een paar mensen dit doen. Maar op het moment dat het ook om maar om één woning te veel gaat, valt de stroom voor het hele rondje, voor de hele fase, of voor het hele park uit! De schade zal worden verhaald op degenen die zich niet aan de afspraak hebben gehouden! Dit is eenvoudig te constateren na onderzoek (HHR van uw fase artikel 13 c).

 

Als extra informatie hierbij Technische samenvatting van overleg commissie Elektra op 25 oktober 2023 en aanvulling 2 mei 2024

 

Patrick: ik heb naar aanleiding van de externe adviezen op 2 mei 2024 nog contact gehad met Anne Posthumus van ITBB en Jan Jaap Smits van Next Duurzaam en met hen gepraat over de inhoud van het advies van de commissie. Zij zien hier voorlopig geen probleem in. Wel zien zij (net als wij) dat we als park moeten kijken naar inventarisatie, onderzoek en eventueel verzwaring in de nabije toekomst voor zaken als autoladers, elektrisch koken, warmtepompen, etc. 

 

25 oktober 2023

De hoofdvraag van het overleg was of het leggen van zonnepanelen een direct probleem op zou leveren voor de elektriciteitsvoorziening van het park. Het advies van de commissie is dat er zonnepanelen op het dak mogen worden geplaatst.

Alle woningen zijn origineel aangesloten op 1 fase welke per woning is gezekerd met 25A. De meterkasten bevatten wel allemaal 3 fases, daarvan is een slechts aangesloten. Welke fase wordt bepaald door het huisnummer. Even eenvoudig gesteld, elke volgende woning gebruikt de volgende fase.

 

De woningen in de betreffende cirkel zijn dan in totaal weer afgezekerd per fase met 35A zekeringen. Er zitten dus steeds 4 woningen per fase op een zekering van 35A. Er is niet onderzocht of deze zekering misschien verzwaard zou kunnen worden (van Rhee heeft mij aangegeven dat dit waarschijnlijk wel zou kunnen).

 

In de huidige situatie betekent dit dat per blok 1 fase belast kan worden met maximaal 8,4 kW. In principe gaat dit op voor twee richtingen (stroomgebruik of terug leveren). Bij het plaatsen van zonnepanelen gaat het er dus om dat deze belasting niet overschreden wordt.

 

Nu is het mooi dat in onze woningblok vorm (een halve cirkel) de vier huizen op een fase gedraaid zijn op de zon. De meest oost georiënteerde woning heeft een piek in de ochtend, de meest westelijke in de namiddag. De huizen op dezelfde fase liggen steeds drie huizen uit elkaar. Door deze oriëntatie zal het piekvermogen van zonnepanelen dus niet gelijktijdig worden afgegeven.

 

Daarbij komt dat al het stroomverbruik in het blok van dit terug leververmogen kan worden afgehaald. Let op: de zonnestroom vermindert dus de netbelasting (stroomkabels, zekeringen) door stroomverbruikers op het park, niet andersom.

 

Een extra veiligheid is dat elke inverter voor zonnepanelen stop bij 253 volt met terugleveren. Het voltage in de voorliggende bekabeling zal dus niet te hoog worden door het terugleveren van stroom door zonnepanelen.

 

In de bespreking werd ook even de inventarisatie van aanvragen voor zonnepanelen besproken. Dit waren er niet zo veel (25).  Daarnaast is het dak niet zo groot, in de praktijk zullen meestal maar 6-9 panelen worden gelegd.

 

 


Terug
May 22, 2024